Plody morušovníku černého mají dlouhé hroznovité plodenství, které je podobné ostružinám. Na rozdíl od moruše bílé chutná moruše černá příjemně sladkokysele. Moruše bílá je pouze jemně nasládlá. Toto ovoce je velice výživná superpotravina s vysokým obsahem vitamínu C, železa, vápníku, bílkovin a vlákniny. Čínská medicína moruši používá při léčbě vysokého tlaku a zánětu žaludku. Je bohatým zdrojem resveratrolu, což je látka s antioxidačními a antibakteriálními účinky, která chrání srdce, posiluje imunitu, odbourává stres a navíc potlačuje rakovinotvorné buňky (mnohé výzkumy prokázaly, že resveratrol brání růstu rakovinného nádoru a navrací rakovinné buňky do zdravého stavu). Moruše dále obsahuje moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá k udržení zdravé hladiny glukózy. V neposlední řadě pomáhá při chudokrevnosti a prevenci cévních onemocnění.
Nutriční hodnoty na 100 g: | |
Energetická hodnota | 179 kJ/ 43 kcal |
Bílkoviny | 1,44 g |
Tuky | 0,4 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 9,8 g |
Z toho cukry | 8 g |
Vláknina | 1,7 g |
Sůl | 0,025 g |
Vápník | 39 mg |
Draslík | 194 mg |